Dobry HRowiec dba o dobrobyt pracowników swojej firmy. Zapewnić ma każdemu nie tylko optymalne warunki pracy, ale również możliwości rozwoju. Często zapomina się przy tym, jak ważnym czynnikiem jest dieta. Wiele firm dopłaca swoim pracownikom do posiłków, światowi giganci budują wręcz własne kantyny, w których zatrudnieni znaleźć mogą przekąski i zestawy lunchowe, a to wszystko za darmo.
Niewielu HRowców zdaje sobie jednak sprawę, jak ważne jest udostępnienie pracownikom odpowiedniego jedzenia. Badania pokazują, że nawet 40% pracowników odczuwa w pracy osłabioną koncentrację i brak motywacji, które przekładają się na mniejszą efektywność pracy. Jednym ze sposobów na przynajmniej częściowe rozwiązanie tej sytuacji jest dostarczenie zatrudnionym produktów, które pobudza ich do działania. I nie chodzi tu wcale o kawę, napoje energetyzujące czy słodkie przekąski, które kojarzą nam się z dawką energii do pracy. Dostarczają one niestety tylko kofeiny i/lub cukrów prostych, dających – co prawda – „kopa”, ale niestety krótkotrwałego.
Co powinniśmy więc zaoferować pracownikom naszej firmy? Pełnowartościowe posiłki oraz… warzywa i owoce. Świeże warzywa i owoce są doskonałym źródłem substancji odżywczych i witamin, które są paliwem naszego organizmu. Ich serwowanie poprawi więc w efekcie efektywność pracy naszych „podopiecznych”. Dodatkowo przyczyni się do kształtowania właściwych dla zdrowia nawyków żywieniowych. W efekcie ograniczyć można w perspektywie absencję, spowodowaną chorobami i schorzeniami związanymi z nieprawidłowym odżywianiem się.